5 vuotta - 5 erilaista uratarinaa: Mathias

Mathias Lunabba työskentelee tiimissämme LVI-suunnittelijana ja -valvojana. Rusttetille hän tuli paluumuuttajana viime syksynä, oltuaan välillä reilun vuoden verran töissä muualla. Alun perin Mathias aloitti työt Rusttetilla jo vuonna 2018. Keväällä 2020 alkanut korona aiheutti aluksi hieman epävarmoja näkymiä työtilanteeseen, jolloin työt muualla veivät hetkeksi mukanaan. Rusttetilta Mathias jäi kuitenkin kaipaamaan monipuolisempaa tehtäväkenttää, kivoja työkavereita ja hyvää yhdessä tekemisen meininkiä. Rusttetille jäivät myös opiskeluajoilta tutut kaverit, Janne ja Victor. Paluu alkoi hahmottua kesän jälkeen ja saimmekin Mathiaksen takaisin joukkoomme viime syksynä.  

LVI-insinöörin uralle Mathias ajautui vähän vahingossa, kun rakennusala kiinnosti ja viidentenä vaihtoehtona Arcadasta haettu LVI-puolen opintolinja lopulta tarjosi hänelle opiskelupaikan. Insinööriksi valmistumista juhlittiin viime kesänä. Aiemmin urallaan Mathias on toiminut sähköasentajana, mutta se ei kuitenkaan tuntunut työltä, jota hän olisi halunnut pidemmällä tähtäimellä tehdä. Nykyisessä työssään mieluisimmaksi Mathias kokee suunnittelutehtävät. "Linjasaneeraussuunnittelua saa Rusttetilla tehdä paljon, mikä on hyvä asia. Edellisessä työssäni näitä ei juurikaan ollut. Mielelläni teen suunnittelun lisäksi myös valvontaa, se tuo vaihtelua arkeen", Mathias tiivistää.  

Vapaa-aikaansa Mathias viettää mieluiten kavereidensa kanssa. Kesäsisin aika kuluu purjehtien ystävän kanssa puoliksi hankitulla purjeveneellä, jonka kotisatama on Helsingissä. Viime kesänä pojat mm. purjehtivat Ahvenanmaalle. Ensi kesälle suunnitelmissa on lisää reissuja lähivesillä, joissa olosuhteet ovat tarpeeksi turvalliset pienelle alukselle.

5 vuotta - 5 erilaista uratarinaa: Miia

Miia on ollut osa Rusttetin tiimiä jo perustamisvuoden kesästä 2017 lähtien. Valmistuttuaan sähköpiirtäjäksi 1993, Miia toimi ensin Leppävaaran ammattiopiston sihteerinä ja työpajan vetäjänä, josta työura jatkui useissa rooleissa mm. IT-alan tukitehtävissä, lääkevarastolla, sekä luontaistuotteiden parissa. Datanomiopinnot jäivät aikanaan kesken kun omakotitalo Kirkkonummella ja sen myötä vakituinen työelämä veivät mennessään.

 

Sattumien summana Miia pääsi viisi vuotta sitten aloittamaan vasta perustetun Rusttetin vakituisena assistenttina. Tiimin kuului tuolloin Miian lisäksi vain kolme perustajaa. Työnkuva oli alussa hyvin laaja ja siihen kuului mm. sopimushallintoa, viestintää, laskutusta ja muuta pienen yrityksen toimiston hallintoon liittyvää.

Liiketoiminnan kasvu lähti liikkeelle melko nopeasti ja henkilömääräkin tuplaantui hetkessä. Tällä hetkellä, jo 22 hengen organisaatiossa, Miian tehtäviin kuuluu pääosin rakennuttajatiimimme tukeminen. Päivät kuluvat erilaisten dokumentointitehtävien ja projektihallinnon parissa. Toimiala sinänsä ei ole Miialle täysin vieras, sillä kotona on puoliso, joka toimii tarjouslaskijana ja lisäksi oma isä on aikanaan toiminut projektipäällikkönä rakennusalalla. Osa nykyisistä yhteistyökumppaneistamme on Miian isän entisiä työkavereita.
 

Vapaa-aikaansa Miia viettää mieluiten puolisonsa kanssa mm. geokätköilyn parissa. Laji vie seikkailuille ympäri Suomen ja välillä muuallekin. Miialla on myös 3 koiraa ja neljättä odotellaan haettavaksi Ranskasta alkuvuodesta. Harrastusohjelmaan kuuluu talvisin myös laskettelu, pääosin Alppien alueella.
 

Miia on viihtynyt Rusttetilla lähes koko sen 5-vuotisen historian ajan. "Pidän siitä, että nykyinen työnkuvani mahdollistaa kokonaisuuksien hallintaa ja pääsen hyödyntämään omaa, vahvaa hallinnon osaamistani koko työyhteisömme tueksi. Rusttetilla työkaverit ovat mukavia ja töihin on kiva tulla. Vaikka lähes kaikki meillä ovat insinöörejä, niin näiden monialaisten osaajien kanssa on monipuolista työskennellä. Perinteinen sanonta, "jokainen työpäivä on erilainen", pitää työssäni vauhdikkaasti kasvavassa organisaatiossa hyvin paikkansa", Miia kertoo.

 

Rusttet juhlii 5-vuotiasta korjausrakentamisen taivaltaan loppuvuoden ajan. Tämän puitteissa mm. julkaisemme viisi erilaista uratarinaa.

Viisi vuotta - viisi erilaista uratarinaa: Janne ja Victor

Viime toukokuussa Rusttetilla juotiin kakkukahvit Janne Petran ja Victor Bergmanin LVI-insinööreiksi valmistumisen kunniaksi. Janne aloitti työt meillä opintojensa ohella 2018 ja Victor Jannen suosituksesta vuotta myöhemmin. Miehet ovat tutustuneet toisiinsa Yrkeshögskolan Arcadassa käytyjen opintojen myötä.

Molemmat ovat olleet harjoittelupaikkaansa tyytyväisiä ja jatkavat nyt palveluksessamme valmistuneina LVI-insinööreinä. ”Olen oppinut suunnittelemaan erilaisia taloteknisiä saneerauksia ja suunnitteluratkaisut ovat tulleet tutuksi. Työharjoittelun kautta on tullut iso osa siitä mitä osaa nyt suunnittelijana.” Janne kertoo. ”Paperille asia on vielä aika helppo laittaa, mutta hahmotuskyky siihen, mikä onnistuu todellisuudessa järkevästi, on kasvanut harjoittelussa paljon”, täydentää Victor. Opintojen kautta tullut teoria onkin konkretisoitunut työssä. Vertauskuvallisesti Janne summaa ”Voisi sanoa jotenkin näin, että opinnoissa opit aakkoset, mutta käytännön työssä opit laittamaan kirjaimet järjestykseen ja kirjoittamaan.”

Molemmat pääsivät harjoittelun aikana tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä suunnittelun, valvonnan ja projektijohdon parissa. Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi mukana olemista työmaalla valvonnassa, asennustarkastuksissa, käyttöönotoissa, jälkitarkastuksissa ja takuuajan tarkastuksissa. Molemmat kertovat hankkeiden koon ja työtehtävien vaihdelleen projekteissa. Rusttetilla jokainen suunnittelija käy säännöllisesti myös työmaalla ja tämä koskee myös harjoittelijoita.

Työskentely on tapahtunut pitkälti kokeneemman suunnittelijan johdolla ja ohjauksessa. Hankkeissa on työskennelty yhdessä sisäisen projektiryhmän, projektipäällikön, arkkitehdin, rakenne- ja sähkösuunnittelijan kanssa. Tutuksi on tullut myös työskentely mm. taloyhtiöiden hallituksen, rakennuttajien, isännöitsijöiden ja osakkeenomistajien kanssa. Sekä Janne että Victor nostavat tärkeäksi kokemuksen työskentelystä yhteistyössä urakoitsijoiden kanssa. ”Urakoitsijoilla on usein pitkä kokemus ja laaja näkemys erilaisiin suunnitteluratkaisuihin”.

Entäpä mitä taitoja kannattaa olla jo valmiiksi, kun insinööriopintojen ohessa hakee harjoittelupaikkaa? ”Oma-aloitteisuus on tärkeintä, ilman sitä ei pärjää. Perusteet suunnitteluohjelmasta on hyvä olla ja piirustusten lukemisesta tulee olla jokin ymmärrys” Janne ohjeistaa. ”Hyödyksi on myös aiempi kokemus työmaatyöskentelystä. Se, että tietää, miten työmaan prosessit toimivat” Victor täydentää.

Opintojen ja työn yhdistämisestä molemmat miehet antavat kiitosta työnantajalle. Työskentely ja koulu on ollut jaksottaista, välillä kursseja ja projekteja on ollut paljon. Joustavuutta on tuonut koronavuosien tuoma etätyö, sillä monet kouluun liittyvät kurssit ja työhön liittyvät kokoukset ovat siirtyneet verkkoon ja matka-aikaa on säästynyt. Töistä on saanut vapaata sitä pyytäessä ja työnantaja on ymmärtänyt jouston tarpeen. ”Kun omat hommat ovat olleet ajoissa hoidettuna, oman työajan on saanut hyvin joustavasti järjestää opintojen oheen”, Victor kertoo.

Yrityksen kulttuurista keskusteltaessa esille nousevat joustavuuden lisäksi mukava ilmapiiri ja se, että olemattoman hierarkian kulttuurissa on helppo olla. ”Harjoittelijana joustavuus oli todella tärkeää. Niin ja se, että on saanut tehdä monipuolisia projekteja ja työtehtäviä”, Janne sanoo. Molempia kiinnostavat tulevaisuudessa myös jatko-opinnot, mutta nyt kerätään työkokemusta ja opiskelumotivaatiota. ”Haluamme oppia lisää alasta, kerätä työkokemusta ja varmuutta. Kun on enemmän itse johdettuja projekteja takana, osaa sanoa tarkemmin myös mihin tulevaisuudessa haluaa keskittyä”, Victor kiteyttää. ”Tätä monipuolisuutta Rusttet tarjoaa”.

Rusttet juhlii 5-vuotiasta korjausrakentamisen taivaltaan loppuvuoden ajan. Tämän puitteissa mm. julkaisemme viisi erilaista uratarinaa.

Kesä ja korjausrakentajat: rakennesuunnittelu

Kesä ja korjausrakentajat-juttusarjassa seuraavana vuorossa on rakennesuunnittelutiimimme vetäjä, Markus Råbergh. Kesäloma on Markuksen osalta juuri päättynyt ja edessä on taas vauhdikas paluu arkeen. "Rakennesuunnittelijana tehtäväni on suunnitella rakennusten ja rakennelmien kantavat rakenteet kestämään erilaisia kuormia ja säärasituksia. Yleisesti ottaen, huolellisen rakennesuunnittelun ja taitavan rakentamisen ansiosta talot ym. rakennelmat ovat kestäviä ja turvallisia käyttää. Tyypillisesti rakennesuunnittelu kohdistuu teräs-, betoni- ja puurakenteisiin, joita ovat esimerkiksi seinät, palkit ja pilarit", Markus kertoo. Rakennesuunnittelun tiimissä kesä tarkoittaa lomatuurausten organisointia, pääosin valvontakohteiden osalta. " Siinä missä työmaat ja sen myötä valvonnan tarve pyörivät tauotta, varsinainen suunnittelutyö pyritään aina tekemään niin, ettei suuritöisiä suunnittelijoiden vaihdoksia tarvitse tehdä. Koska myös taloyhtiöiden tilaajat lomailevat, suunnitteluhankkeet käynnistyvät taas syksyn tullen". 

Markuksen roolissa tarvitaan vahvaa rakennustekniikan tuntemusta, kykyä ratkaista teknisiä ja fysikaalisia ongelmia sekä matemaattista osaamista. Näiden lisäksi tarvitaan huolellisuutta, tarkkuutta ja oma-aloitteisuutta sekä kykyä työskennellä ryhmässä. Rusttetilla Markuksen työhön sisältyy korjaus- ja uudiskohteiden rakennesuunnittelu, runkojärjestelmien ja -materiaalien valinnat ja lujuustarkastelut, rakenteiden suunnittelu, valmisosien tuotantosuunnitelmien laatiminen, sekä erilaiset rakennusfysikaaliset ja käyttöikään liittyvät selvitykset. 

Rakennesuunnittelun tiimissä syksy näyttää taas kiireiseltä. Uusia suunnittelu- ja valvontaprojekteja on alkamassa. Tiedossa on myös useampi alkava linjasaneeraus.

Kesä ja korjausrakentajat: projektinjohto ja työmaavalvonta

Kesä on korjausrakentamisessa kiireinen vuodenaika. Vaikka loma on jokaiselle meistä tärkeä ja tarpeellinen palautumishetki, työt kohteissamme pyörivät pääsääntöisesti ripeällä tahdilla myös kesäloma-aikoina. Kesä ja korjausrakentajat - juttusarjassamme seuraavana esittäytyy rakennuttajatiimimme projektipäällikkö ja työmaavalvoja Kai Bergholm. Kailla on edessään vielä liuta valvontakäyntejä ja työmaakokouksia ennen heinäkuun puolivälissä alkavaa kesälomaa. "Työmaavalvonnassa kesä on yleensä kiireinen. Kohteissamme tyypillisesti keskitetään esim. pihaurakoita, vesikattoremontteja, ulkopinnoituksia, julkisivujen elementtisaumausten uusintaa ja pihojen pintoja koskevat työt juuri kesäajalle, jolloin ne säiden puolesta tehokkaimmin toteutuvat", Kai valottaa. "Linjasaneerauksissa taas ainoastaan pihojen pinta- ja asfaltointityöt ajoitetaan kesälle, muutoin sen työvaiheet eivät ole sidoksissa vuodenaikoihin". 

"Toimenkuvaani projektipäällikkönä  kuuluu mm.  yhteyshenkilönä toimiminen tilaajan, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden välillä, hankkeen aikatauluseuranta sekä tietysti sen varmistaminen, että hanke taloudellisesti etenee  sopimuksen mukaan. Pidän asiakkaan ja urakoitsijan ajan tasalla työmaan tilanteesta sekä huolehdin, että sovitut asiat tapatuvat ajallaan. Hankkeiden etenemistä seurataan työmaakokouksissa, joissa sovitut asiat kirjataan pöytäkirjoihin. Kokousrytmiä pyritään kesälomien ajaksi hiukan harventamaan. Meidän tiimissämme kesälomakauteen valmistaudutaan huolellisesti ennakkoon. Pidän tärkeänä, että asiakkaallemme jää luottavainen mieli hankkeen sujuvasta etenemisestä myös loma-aikana. Käytännössä jokaisen lomalle lähtijän tulee osaltaan varmistaa, että kunkin hankkeen lomatuuraaja tietää tehtävänsä. Asioita käydään hyvissä ajoin läpi mm. sisäisissä palavereissamme", Kai kuvailee kesän työkuvioita. 

"Oma kesälomani määräytyy uusioperheemme aikataulujen mukaan.  Osan ajasta vietämme avovaimoni mökillä Turun saaristossa. Lisäksi teemme joitakin kotimaan reissuja. Myöhemmin syksyllä olisi tilanteen niin salliessa tarkoitus käväistä kaukomatkalla", Kai kertoo lomasuunnitelmistaan.

  • 1
  • 2

Ota yhteyttä meihin nyt

Ota yhteyttä ammattitaitoiseen myyntiimme. Palveleva suunnittelutoimisto on apunasi kaikissa projektin vaiheissa.

myynti@rusttet.fi
Tel. 050 325 1234

Katso yhteystiedotPyydä tarjous

logo footer

Yhteystiedot

Teknobulevardi 3-5
01530 Vantaa

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tel. 050 325 1234

Y-tunnus: 2807517-8

Rekisteriseloste
Tietosuojaselosteet
Evästeet verkkosivuilla

Suunnittelutoimisto Rusttet Oy

Suunnittelutoimisto Rusttet Oy on kotimainen korjausrakentamisen suunnitteluun, projektinjohtoon ja valvontaan erikoistunut yritys. Meillä on yli 20 vuoden kokemus sadoista linjasaneeraus- ja muista korjaushankkeista asunto-osakeyhtiöissä ja liike/toimistokiinteistöissä. Teemme myös uudissuunnittelua. Yrityksemme on perustettu 2017 ja sille on myönnetty AA-luottoluokitus. 

Ota yhteyttä