Energiaremontti Itä-Helsingissä

As Oy Tiirismaantie 4 on 1972 valmistunut, 7 kerroksen asuintalo Itä-Helsingissä. Osana energiatehokkuuskokonaisuutta, kohteessa aloitettiin viime syksynä poistoilman lämmön talteenottourakka. Rusttet on toiminut hankkeessa projektijohtajana ja vastannut sen ensimmäisen vaiheen rakennusvalvonnasta. Urakan myötä alkuperäisen, koneellisen ilmanpoiston tilalle asennettiin uudentyyppinen, lämmön talteen keräävä huippuimuri, jonka sisällä oleva patteri toimii nyt osana vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Patteri kerää poistoilman tuoman hukkalämmön ja kuljettaa sen hyötykäyttöön. Poistoilmalla lämpenee nyt kiinteistön käyttövesi ja asuinhuoneistojen lämpöpatterit. Uusiolämpö riittää lämmittämään taloa suurimman osan lämmitystarveajasta. Kovien pakkasten aikaan täydentävänä energianlähteenä toimii kaukolämpö.

Samaan energiatehokkuuskokonaisuuteen sisällytettiin yhtiössä myös aurinkopaneeliasennukset sekä katon pinnoitus. Tämän toisen vaiheen työt ajoittuvat tulevalle keväälle.

Kaukolämmön hinnan ollessa jatkuvassa nousussa, monessa yhtiössä etsitään keinoja energiakulujen pienentämiseen. Jos energiatehokkuusratkaisut ovat yhtiössäsi ajankohtaisia, ota yhteyttä meihin ja suunnitellaan teille sopiva kokonaisuus! Huomioithan, että asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin on mahdollista saada ARA-avustusta vuosina 2020–2022. Kannattaa siis toimia jo nyt!

Linjasaneerauksen suunnittelun myötä myös yleiset tilat saivat uuden ilmeen

Helsingin Laajasalossa sijaitseva 116 huoneiston asunto-osakeyhtiö Rudolfintie 21 toteutti linjasaneerauksen 1970 valmistuneisiin neljään asuintaloonsa.
Hankesuunnittelu aloitettiin pari vuotta sitten ja remontti valmistui viime viikolla.  

Linjasaneerauksen yhteydessä kohteessa päätettiin lisäksi parantaa yleisiä tiloja. Kellaritilaan suunniteltiin kuraeteinen, eli säänkäynti, jossa sijaitsee tyhjennettävällä sakkaämpärillä varustettu lattia-allas ja suihku esimerkiksi jalkineiden ja lemmikkien pesua varten. Yksi talon saunoista jaettiin kahdeksi erilliseksi saunatilaksi, joista toinen on kokonaan esteetön. Lisäksi saunojen  yhteyteen rakennettiin viihtyisät vilvoittelutilat. Taloyhtiön ja asukkaiden kokoontumisia varten rakennettiin uusi kokous- ja kerhotila. Porraskäytävien kaikki pinnat uusittiin. Samalla kunnostettiin talojen ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät. Kaikki talotekniset laitteet liitettiin automaatioon, jolloin niiden käyttö ja ohjaaminen on mahdollista etänä. Saneerauksen yhteydessä, tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen, myös osa talon pysäköintipaikoista varustettiin sähköautojen latausasemilla. 

Osana linjasaneerauksen hankesuunnittelua on mahdollista ja jopa suositeltavaa pohtia muita parannustarpeita, jotka nostavat asumisen laatua- ja viihtyvyyttä. Samalla kiinteistön arvo nousee. 

Meiltä saat suunnittelun linjasaneeraukselle. Samalla voimme miettiä, mitä muita mahdollisuuksia voidaan saneerauksen myötä hyödyntää.

LVI-suunnittelu empirepuutaloon

Pohjoisranta 12 asunto-osakeyhtiöön Helsingin Kruununhaassa kuuluu kerrostalo ja sen piha-alueella sijaitsevat puurakenteiset erillistalot. Pihataloista toinen on valmistunut 1839 ja sitä asuttaa kiinteistön talonmies perheineen. Toinen, 1900-luvun alkupuolella valmistunut, kaksikerroksinen puutalo on vuokralla toimistokäytössä. Erillistaloihin toteutetaan pian energiaremontti, jonka myötä niihin tuodaan uudet käyttövesi- ja lämmitysjohdot. Nykyinen suorasähkölämmitys korvataan kaukolämmöllä, jolloin lämmitysjärjestelmä muuttuu vesikiertoiseksi. Saneerauksen yhteydessä nykyisellään kylmiin autotalleihin tuodaan peruslämpö. Yhtiössä vielä mietitään, tehdäänkö pihan pysäköintialueelle tässä yhteydessä sähköautojen latauspisteet.

Remonttipäätös tehtiin kustannus- ja ympäristösyistä, mutta myös uudenlaisen tekniikan mukanaan tuomien mahdollisuuksien kannustamina. Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on tarvittaessa helppo kytkeä vaihtuvaan energianlähteeseen. Samalla päästään eroon suurikokoisesta käyttövesivaraajasta.

Koska kyseessä on Museoviraston suojelema kohde, työ on tehtävä erityisten säännösten mukaisesti. Mm. näkyville asennusratkaisuille on tarkat rajoitukset. Tekniikka sijoitetaan piiloon talojen alla sijaitseviin ryömintätiloihin. Suunnittelutyössä on kiinnitettävä erityishuomio materiaalivalintoihin ja asennusratkaisuihin. Suunnittelutoimisto Rusttet hoitaa tämän kohteen LVI-suunnittelun ja kilpailuttaa urakan myöhemmin syksyllä.

Lämmitysverkon tasapainotuksen suunnittelu

As Oy Pikalähetintie 14 ja 18 Helsingin Oulunkylässä käsittää kaksi vuonna 1957 rakennettua kerrostaloa, joissa on yhteensä yli 100 asuinhuoneistoa. Yhtiössä on ollut ongelmia tasaisessa lämmönjaossa. Osassa huoneisoista paleltiin, kun taas toisissa oli liian kuuma.  

Rusttet tarkasti kohteen kellarit ja yleiset tilat ja antoi tämän pohjalta korjaussuositukset kustannusarvioineen. Suosituksessa esiteltiin kaksi eri tapaa toteuttaa korjaustyö; lämpövirtauman säätö arvioinnin perusteella ulkolämpötilan mukaisesti, tai vaihtoehtoisesti mallintamalla lämmönjakoverkosto, laskien tarkat arvot pattereille ja linjasäätöventtileille. Tarkemman lopputuloksen saamiseksi lämmitysjärjestelmän tasapainotus päätettiin toteuttaa mallintamalla.

Suunnittelutyö tehtiin ripeällä aikataululla, jotta lämmitys saataisiin kuntoon ennen kylmiä talvisäitä. Varsinainen säätötyö tehdään marraskuun aikana. Kun ulkolämpötila syksyn edetessä alittaa 10 astetta ja pysyy tasaisena n. viikon ajan, päästään vielä hienosäätövaiheeseen. Tavoitelämpötila asuinhuoneistoissa on suosituksen mukaan 21 astetta, mutta kuten usein, tässäkin kohteessa toivotaan mukavuussyistä hiukan korkeampaa lämpötilaa.

Lämmitysjärjestelmän tasapainoon kannattaa kiinnittää huomiota. Oikein optimoitu lämmitys voi tuoda taloyhtiölle jopa tuhansien eurojen säästöt.

Viemärisaneerauksen suunnittelu

As Oy Kurkimäenpuistossa Itä-Helsingissä aloitettiin saloja- ja hulevesiviemäreiden saneerauksen suunnittelu viime syksynä. Työn on määrä valmistua tammikuussa 2021.

Tässä 30-vuotiaassa talossa sadevesi oli ajan saatossa osittain päässyt haurastuttamaan sokkelirakenteita. Vaikka vesi saattaa usein sokkelirakenteisiin päästessään aiheuttaa myös irtaimistovahinkoja esim. kellaritiloissa, tässä kohteessa näiltä ongelmilta säästyttiin. Lisäksi osassa huoneistoista oli puutteellisista salaojista johtuneita, kohonneita kosteusarvoja.

Tässä kohteessa Rusttet vastasi viemärisaneerauksen suunnittelusta -ja valvonnasta. Lisähaastetta suunnittelutyöhön toi pinta-alaltaan suuri pihamaa, jonka tasaisuuden vuoksi osa parkkipaikan sadevesistä jouduttiin pumppaamaan pois. Vanhoja sadevesikaivoja ei oltu viemäröity hulevesiverkostoon, vaan ne toimivat ns. imeytyskaivoina. Tämän vuoksi talon pysäköintialue tulvi aina rankkasateiden jälkeen. Sadevesiviemärisaneerauksessa uusittiin kaikki tontilla olevat salaojat sekä hulevesirakenteet. Taloyhtiössä pohditaan vielä, uusitaanko remontin yhteydessä myös kaikki huonokuntoisiksi todetut alempien kerrosten sisäpihojen aidat. Saneeraus valmistuu tammikuussa, jonka jälkeen viimeistellään piha-alue kevään kasvukautta odottamaan. 

Projekti on edennyt vauhdilla ja tiiviin yhteistyön tärkeimmät kumppanimme, isännöitsijä Pauli Molin Kiinteistötahkola Oy:stä ja urakoitsija Petri Ryhänen, Maarakennus O. Ryhänen Oy:stä ovat tyytyväisiä. Taannoisessa työmaakokouksessa päästiin yhteistuumin toteamaan, että työt etenevät suunnitelmien mukaan ilman suurempia yllätyksiä. Ensi syksyn sateet eivät tässä talossa enää jää pihalle lainehtimaan!

Ota yhteyttä meihin nyt

Ota yhteyttä ammattitaitoiseen myyntiimme. Palveleva suunnittelutoimisto on apunasi kaikissa projektin vaiheissa.

myynti@rusttet.fi
Tel. 050 325 1234

Katso yhteystiedotPyydä tarjous

logo footer

Yhteystiedot

Teknobulevardi 3-5
01530 Vantaa

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tel. 050 325 1234

Y-tunnus: 2807517-8

Rekisteriseloste
Tietosuojaselosteet
Evästeet verkkosivuilla

Suunnittelutoimisto Rusttet Oy

Suunnittelutoimisto Rusttet Oy on kotimainen korjausrakentamisen suunnitteluun, projektinjohtoon ja valvontaan erikoistunut yritys. Meillä on yli 20 vuoden kokemus sadoista linjasaneeraus- ja muista korjaushankkeista asunto-osakeyhtiöissä ja liike/toimistokiinteistöissä. Teemme myös uudissuunnittelua. Yrityksemme on perustettu 2017 ja sille on myönnetty AA-luottoluokitus. 

Ota yhteyttä